Mardin Havuz Yapımı
Mardin Havuz Yapımı
Mardin Havuz Yapımı kenar duvarlarının tasarımı daha önce de belirtildiği gibi bölge yönetmeliklerine göre yapılmaktadır. Havuzun tasarımı tamamlandıktan sonra inşaat aşamasına geçilir. Beton bir yüzme havuzunun inşası aşağıdaki adımları içerir:
Adım 1: Yer Seçimi ve Tasarım
Yüzme havuzunun tasarımı, havuz yapımının ilk adımıdır. Verilen araziye uygun bir tasarım seçin veya önceden planlanmış bir tasarımı barındıracak bir arazi alanı seçin. Yüzme havuzunun tasarımı temel olarak havuzun şeklini, derinliğini, alanını, filtreleme sistemini ve toplam boyutu içerir.
Havuz için seçilen konum, düzenli bakımı kolaylaştırmak için ideal olmalıdır. Kazı ve doldurma işlemi için büyük maliyet düşürmeye yardımcı olabilecek düz bir arazi seçilmesi tavsiye edilir. Ağaçlardan uzak bir arazi, yapraklarla dolu havuzun önlenmesine yardımcı olur. Yüzme havuzunun yönü güneşe bakacak şekilde inşa edildiğinde en iyisidir.
Adım 2: Toprak Kazısı
Yüzme havuzunu inşa etmek için tasarım ve konum belirlendikten sonra, bir sonraki prosedür, inşaat için hazırlamak için alanı kazmaktır. Aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilir:
- Ahşap kazıklar kullanarak yüzme havuzunun çevresini işaretleyin. Yüzme havuzunun alanını doğru bir şekilde bulmak için, çevre boyunca bir lastik sırtı uzatın.
- Çevre içindeki toprağı çıkarmak için bir beko (veya herhangi bir toprak sökme ekipmanı) kullanın. Her zaman kapalı ve yakın alanda herhangi bir drenaj, elektrik hattı veya su hattı geçişi olmadığından emin olun.
- Yüzme havuzu tabanının kapladığı alanı dikkate alarak alanı kazın. Toprağın kesilme ölçüsü, eldeki tasarım planına göre doğru bir şekilde takip edilir. İstenilen ölçülerde havuz alınmasına yardımcı olabilir.
Adım 3: Yüzme Havuzu Tabanının İnşası
Havuz tabanının inşası, yüzme havuzunun ömrünü etkileyen temel aşamalardan biridir. Kazı, alt yüzün düz ve muntazam hale gelmesi için yapılır. Alanın gevşek toprağı varsa, o zaman sert toprakla doldurulmalı ve sıkıştırılmalıdır.
Sıkıştırma, doğal toprak veya çakıl kullanılarak yapılabilir. Tabanı sıkıştırmak ve hazırlamak için 12 ila 40 mm arasında agregalar kullanın. Kompakt malzemelerin yeterli şekilde doldurulmasından sonra, taban araziye göre sıkıştırılmalıdır. Sıkıştırma alanına göre bir silindir veya benzeri bir ekipman kullanarak sıkıştırma yapın.
Havuz tabanı doğru şekilde sıkıştırıldıktan sonra, tabana küçük bir temizlik betonu tabakası dökün. Beton tabakanın kalınlığı genellikle 5 cm’dir.
Suyun filtre sistemine kolayca boşaltılması için havuz tabanına daima bir havuz eğimi veya eğimi sağlayın. Seçilen eğim, yüzücülerin dengesini etkilemeyecek şekilde olmalıdır. Çocuklar ve yüzücüler tarafından kullanılan bir havuz için maksimum 40’ta 1 eğim önerilir. Etkili boşaltma, 80’de 1’lik bir not gerektirir (İngiliz ve Euro Kodlarına göre).
Adım 4: Çelik Kafes Takviyesi
Havuz duvarlarının kazılması ve tabanın hazırlanması bittikten sonraki adım, havuz duvarı ve taban için çelik takviye sağlamaktır. Burada, yüzme havuzunun iç yüzeyi boyunca tek bir çelik kafes takviyesinin sağlandığı püskürtme beton prosedürü izlenir. Püskürtme veya püskürtme beton işlemlerinde beton yapı duvar ile zemin arasında boşluk kalmadan tek parça olarak inşa edilir.
Not: Beton, püskürtme beton veya beton kalıplarla yerleştirilebilir. Kalıp kullanılarak inşa edilirken duvarlar ve döşeme kaidesi iki parça olarak yapılır. Suyun akışına izin verecek bir boşluk bırakılmıştır.
Çelik donatı sağladıktan sonra, kafes düzenlemesi içine temel sıhhi tesisat hatlarını, drenaj hatlarını vb. Yerleştirin. Yanlardaki merdiven hükümleri de tasarıma göre.
Adım 5: Yüzme Havuzu için Pompa ve Filtre Sistemi
Beton ve metal vb. Büyük bir tank üzerine bir filtre sistemi ve pompa birlikte yerleştirilmiştir. Beton dökümü öncesinde şakül hatlarının yüzme havuzundan filtre sistemine ve tekrar yüzme havuzuna su alması sağlanır.
Filtre sistemi ve pompa da havuza tatlı su götürmek için belediye su hattına bağlanır. Düzenleme, sıçrama veya buharlaşma nedeniyle havuzdan kaybolan suyu değiştirmek için gereklidir.
Adım 6: Yüzme Havuzu Yapımında Betonlama
Duvarların ve zeminlerin püskürtme betonu veya püskürtmesi standart bir karışım betonu ile gerçekleştirilmelidir. Yüzeyi tasarıma göre şekillendirmek için özel aletler kullanın. Beton bittikten sonra 14 gün boyunca günde iki kez kürlenmesi gerekir.
Genel olarak havuzun beton taban ve duvarlarının kalınlığı dayanıklılığı belirler. Kalınlık ne kadar fazlaysa çatlaklara ve çatlaklara daha az maruz kalır. Genellikle havuz tabanının duvarlardan daha kalın olması sağlanır. Güvenlik için, standart bir havuz kabuğu, sıva hariç minimum 6 inç kalınlık gerektirir.
İnşaat yöntemleri arasında (Kalıp ve püskürtme beton kullanımı) en optimal seçenek püskürtme beton ile yapımdır. Bu yöntem, kuvveti daha iyi tutan yekpare bir yapı geliştirir. Kalıp yönteminde duvarlar ve zemin ayrılma şansı olan bir boşluğa sahiptir. Kalıba daha fazla kalınlık sağlamak bu sorunu önlemeye yardımcı olabilir.
Adım 7: Beton Havuzunun Su Yalıtımı
Beton havuzu su geçirmez hale getirmenin en popüler yolları, fayans, cam, seramik kullanmak veya epoksi çimento sistemi veya herhangi bir su yalıtım membranı kullanmaktır. Su yalıtım yönteminin seçimi, alanın su tablası seviyesine ve toprakların nem koşullarına göre yapılır. Duvarların ve zeminlerin su yalıtımı, onu su geçirmez hale getirmek için yapılır.
Adım 8: Başa Çıkmanın İnşası
Başa çıkmak, havuzun kenarında bulunan yürüme odasıdır. Beton, mermer, fayans veya taştan yapılabilir. Havuzu doldurmak için her zaman başa çıkma inşaatından sonra iki ila üç gün bekleyin.