Aydın Havuz Yapımı
AYDIN HAVUZ YAPIMI PROJESİ VE PLANLAMA
Statik ihtiyaçların yanı sıra betonarme kesitin belirlenmesinde yapılacak kaplama malzemesi de önemlidir. Projenin ilk aşamasında detaylar hazırlanırken bu konular dikkate alınarak çalışmalar yapılırsa daha sonraki aşamalarda karşılaşılacak sorunlar en aza indirilecektir. Yani özel porselen kulplar ve betonarme yan kesit ile kaydırmazın mükemmel uyumunu sağlamak için Serapool ile iletişime geçmeniz ve teknik ofis ile görüşmeniz tavsiye edilir.
Havuz suyunun düzgün taşması ve temizlenmesi için kesitlerde verilecek eğim çok önemlidir. Buna göre havuz kenarı ile taşma kanalı arasındaki% 5’lik eğim, suyun düzgün bir şekilde yüzmesini sağlayarak yüzeyde biriken kirlerin toplanmasını sağlayacaktır. Taşma kanalının diğer tarafında ters yönde bir% 2 daha eğim yapılır. Bu eğimin amacı, yürüme alanındaki kirli suyun havuz suyuna girmesini önlemektir. Burada hatırlatılması gereken bir diğer konu da, suyun havuzda eşit bir şekilde yüzmesini sağlamak için tutamak ve kaymaz sabitlemenin uzmanlar ve uzmanlar tarafından yapılmasıdır.
Aksi takdirde havuz ikisini birden yapamayacağı için su eşit olarak taşınamayacak ve bazı bölgelerdeki su yeterince temizlenemeyecektir.
BETONARME
Kazı sırasında blokaj döşendiğinde havuz etrafındaki drenaj hattının dışarıdan kaldırılması gerektiği unutulmamalıdır.
Havuz zemini ve perdeleri dökülürken tüm hidrolik bağlantılar, tahliye menholleri, borular, süzgeçler, aydınlatma armatürü kovaları ve gerekli tüm beton geçişler yapılmalıdır. Havuzda yapısal eklentilerden (dilatasyonlar) kaçınmak için genellikle havuz çevresinde bir dilatasyon derzi gereklidir. Su dolu havuz ile genellikle zeminde bulunan koridor ve terasların statik çalışması farklı olduğundan dilatasyon gereklidir. Dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de bu yapısal birleşimlerin hiçbir zaman malzeme ile kapatılmamasıdır. Bu derzler elastik silikon gibi malzemelerle kapatılmalıdır.
Havuzlarda beton dökümü aşamasında su yalıtımı açısından soğuk derz bırakılması, soğuk derz olması durumunda su tutucu bant vb. önlemler alınmalıdır. Beton döküm aşamasından sonra yüzeyin sıva ve şap ile sabitlenmesi gerekiyorsa, sıva mümkünse katkı maddesi ile hazırlanmalı ve kalınlığı 8-15 mm’yi geçmemelidir. Daha büyük düzeltme beton kalınlıkları, beton yüzeyinin kırılmasına neden olabilir.
Betonarme aşamasında havuz ölçülerinin doğruluğu çok önemlidir. Özellikle müsabaka havuzlarında (olimpik yüzme havuzu vb.) Yüzme federasyonunun kontrol ve onayına ihtiyaç vardır.
SU İZOLASYONU
Havuz yüzeyine su yalıtımı yapıldıktan sonra havuza su doldurulur ve kaplama malzemesi yapılmadan önce su sızdırmazlığının kontrol edilmesi ve olası su kaybının önlenmesi beklenir. Havuzun 15 gün beklemesi gerekiyor. Ancak bu süre bir haftadan az olmamalıdır.
Serapool porselen esaslı kaplama malzemeleri ürettiği için ürünlerin kimyasal yapıştırıcılar ile yapıştırılması gerekmektedir. Bu amaçla dona ve suya dayanıklılık sağlamak için esnek veya epoksi bir yapıştırıcı kullanılması tavsiye edilir. Bu malzemeler, üreticinin talimatlarına göre kullanılmalıdır.
AYDIN HAVUZ KAPLAMASI / HAVUZ KAPLAMASI
Kullanım sırasında temizliği kolaylaştırmak ve hijyen açısından havuz zemini ve duvarı birleştirmek yerine iç ve dışbükey özel birleştirme parçalarının kullanılması tavsiye edilir. Yüzme havuzlarının kenarına dizilmiş özel kesitli porselen ürünler kulp olarak sınıflandırılır. Bu malzeme, özel bir üretim ve pişirme ile mükemmel kimyasal, fiziksel ve mekanik özellikler gösterir. Öncelikle havuzun kulpları ve kaymayan kısımları istenilen şekilde ayrı ayrı yerleştirilmeli ve istenilen eğimler elde edilene kadar ayarlanmalıdır. Bu eğim havuzun her iki tarafına eşit olmalı ve bu bir nivo ile sağlanmalıdır. Bu kontroller uzmanlar eşliğinde yapılmalıdır. Kaymaz ve tutamaklar arasında 5 mm’lik bir bağlantı sağlayarak,
Başarılı bir başvuru sürecinin sadece malzemenin kalitesine bağlı olmadığı unutulmamalıdır. Malzemenin kalitesi kadar işlemin nasıl ve kim tarafından yapıldığı da önemlidir.
Yapıştırıcı tamamen kuruduktan sonra malzemeler arasındaki derz boşlukları tamamen boşaltılır ve esnek veya epoksi esaslı bir derz dolgusu ile doldurulur. Su, hava ve diğer çevresel faktörleri önlemek için asla normal derz dolgu malzemesi kullanılmamalıdır. Uygulama sonrası temizlik işlemi hızlı ve dikkatli yapılmalıdır. Temizlik işlemi dikkatli yapılmazsa veya geç yapılırsa malzeme üzerindeki kalıntıların temizlenmesi imkanı yoktur.
İnşaat işlerinden sıçramaları önlemek ve kaplama işlemi bittikten sonra zemin alanını korumak için plastik bir örtü kullanılması tavsiye edilir.
Havuz malzemesi bittikten sonra etrafına demir kesme vb. İşlemler yapılmamalıdır. Şu an kesin olmasa da demir çapaklarının malzemeler üzerindeki zararları belli bir süre sonra gözlenmektedir.
Havuz suyu ancak; İnşaat, mekanik ve elektrik tesisatları tamamlanmalı ve bahçede gübrelenen toprak bittikten sonra doldurulmalıdır.