Havuz Filtre Kumu Nasıl Değiştirilir?
Havuzlarda son derece iyi bir filtreleme yapılabilmesi için filtre içerisindeki kumlar oldukça mühim olmaktadır. Kumların da temiz olması havuzun hijyenik ve duru olmasını sağlamaktadır. Havuzlardaki filtreleme pompasının görevi havuzdan ve denge tankından emmiş olduğu suyu kum filtresinden geçirmesi ve yeniden havuza dönmesini sağlamasıdır. Kum eskidiği zaman havuz içerisinde hijyen ve duruluk oluşmamaktadır. Hızlı kum filtresinde bulunmakta olan kuvars kumları 5 senede bir defa değiştirilmesi gerekir.
Filtre Kumu Değiştirilmediğinde Nelere Sebep Olur?
- Filtrelenmeyen havuz suları bulanıklaşır.
- Değişmemiş kum havuz sezonun sonunda türlü problemlere sebep olmaktadır.
- Filtre içerisindeki su, kumun topaklanarak gelen pisliği tutma hususiyetini kaybetmesine sebep olmaktadır.
- Değiştirilmeyen filtre kumları oldukça çok kimyasal tüketilmesine sebep olmaktadırlar.
- Filtre içerisindeki kumlar, yüksek ph seviyesi, insan vücudu atıkları ve güneş yağları ile taşlaşmaya başlamaktadır. Bu taşlaşmada filtre içerisinde kanal oluşmasına neden olur. Su filtreden süzülmeden yeniden havuza döner.
Filtrelerin Kum İhtiyacı Nedir?
Genellik ile havuz filtre kumu gereksinimi tüm markalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu filtreler;
- D 400 filtre: 50 kilogram,
- D 600 filtre:150 kilogram,
- D 900 filtre: 450 kilogram,
- D 1250 filtre: 1600 kilogram,
- D 1600 filtre: 3100 kilogram
gibi aralıklarda olabilmektedir. Filtreler üstünde öneride bulunulan kum ölçüleri bulunmaktadır. Ki diziliş sıralamalarına da uymak gerekmektedir. Filtrede kuvars kumun yanı sıra antrasit de arzu edilebilmektedir. Hijyenik ve duru bir havuz son derece iyi bir biçimde filtrelenmiş demek anlamına gelmektedir.
Ters Yıkama Nedir?
Filtreler kirlerin birikmesi sebebi ile tıkanabilmektedir. Filtrelerin temizlenebilmesi için de ters yıkama yapılması gerekir. Ters yıkama yapılması için yüksek bir basınç uygulanmaktadır. Bu durum da suyun filtreye alttan ilerleyebilme işlemini sağlamaktadır. Yani tazyikli su sayesinde kum taneleri savrulmaktadır. Filtreye yapışmış olan kirler çözülür. Çözülmüş olan kirler ters yıkama uygulamasında kullanılmakta olan su ile atılır. Ters yıkama ile ne kadar su atılır ise aynı ölçüde havuza da taze su doldurulması gerekmektedir. Dezenfekte uygulamasında klorit ve sülfat artıkları meydana çıkabilmektedir. Gerçekleşen uygulama ile bu artıklar da temizlenmektedir.
Ters Yıkama Ne Zaman Yapılır?
Filtrede yer alan pislik birikintileri basınç ile aynı miktarda artış göstermektedir. Artan pislik miktarı kendisini şu biçimde göstermektedir.
- Filtrenin tesiri azalır. Ve bu durum da kirlerin filtreden geçip havuza girmesine sebep olmaktadır.
- Dezenfekte maddesi tüketimi artmaktadır.
- Pompa verimsiz çalışmaktadır.
Bu problemlerin ortaya çıkması ters yıkama uygulamasının gerektiğini göstermektedir. Bu problemler dışında haftada da 2 kere ters yıkama yapılması gerekir. Filtredeki basınç miktarı hafta içerisinde 0,5 ile 1 bar arasında artış göstermektedir. Havuzların çok kullanılması söz mevzusu olduğu zaman ise her gün ters yıkama uygulaması yapılması gerekmektedir. Ters yıkama süreci:
- Havuzun kapalı ya da açık mekanda olması
- Kullanıcı sayısı
- Çevresel etkenler
- Kullanıcıların temizlik şartlarına uyma alışkanlığı gerekliliğine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ters Yıkamanın Süresi Nedir?
Bu konuda havuz filtre kumu nasıl değiştirilir? Mevzusunda yıkama uzunlukları da son derece mühim bir husustur. Pompa niteliği ve pislenme miktarına göre 5 ila 7 dakika aralığında yıkama sürebilmektedir. Ters yıkama sırasında suyun duru hale gelebilmesi filtredeki kumların temizlenmiş olduğunu göstermektedir.
Filtredeki Kum Ne Zaman Değiştirilir?
Yüzme kapasitesinin içerisine konak tipine dayalı olarak filtredeki kumlar değiştirilir. Kuvars kum ideal olmaktadır. Keskin kenarlı bir yapıya sahip olan kuvars kum, belli olmuş boyutlarda işlenmektedir. Ters yıkama sırasında kum taneleri birbirine sürtünüp küçülmektedirler. Yuvarlak bir duruma dönüşürler. Aynı zamanda ters yıkamada bir ölçü kumda pis su ile rögara verilir. Bütün bu hususlar kapsamında 5 yılda bir kumun değiştirilmesi gerektiği meydana çıkmaktadır.
Kum Filtresinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Düzenli olarak ters yıkama uygulaması yapılıp kum filtrelerinin onarımı ve bakımı yapılabilmektedir. Bu konuda uzman yardım için temehavuz.com.tr web adresinden yardım alabilmektesiniz. Hususiyet ile sert suyun olduğu yerlerde dahi bazen ters yıkama bile bir işe yaramayabilmektedir. Bu sebep ile uzman firma olarak bizlerden yardım alarak kum filtrenizin son derece sağlıklı bir biçimde temizlenmesini sağlayabilmektesiniz.