Havuz Kimyasalları Ekipmanları
İnsanlar berrak ve temiz havuzlarda yüzmeyi tercih ederler. Bu nedenle havuzlarda bulunan klor insanlar için genelde şikayet konusu olmuştur. Klor ve bu maddeyi içeren bileşikler havuzlarda keskin koku, ciltte kuruluk, gözleri kırmızıya döndürme gibi etkiler yaratabilmektedir. Ama klor sayesinde de sindirim sıkıntısına neden olmayacak mikropsuz bir suda yüzme şansına sahibizdir. Havuzlara klor dezenfektanı yanı sıra alkalilik, suyun sertliğini kontrol etmek ve ph değeri için havuz operatörleri kimyasallar eklemektedirler.
Havuz Kimyasalları
Havuzları dezenfekte ettiğimiz klor kimi zaman elementer klor olarak bulunmaktadır. Oksijen ve hidrojen içermekte olan karbon b ve hipoklorit, daha karmaşık moleküllerin bir parçası olarak eklenir. Bu çeşit bileşikler havuz suyuna eklendiğinde, kendiliklerinden, genelde havuz dilinde serbest klor olarak bilinen dezenfekte maddesi olan hipokloröz asit oluşturmaktadırlar. Havuz sahipleri genellikle triklor veya trikloro-S-triazinetrion olarak da bilinen klor kullanmaktadırlar.
Bu kloru kullanmalarının nedeni ise kullanımı oldukça kolay, suda yavaş yavaş çözünür ve yüksek oranda klor içeriğine sahip olmasıdır. Suya siyanürik asit vb. gibi dengeleyici eklemek, hipokloröz asidin güneş ışınlarından bozulmasına karşı korunmakta yardımcı olan kimyasallardır. Her zaman dezenfektanların suda bulunması gerektiği gibi bu işi yaparken yoğunlaşmak da gerekmektedir. Fakat bu yoğunlaşma yüzücülerin rahat olabilmesi için fazlasıyla düşük olması gerekmektedir.
Klor içeren bileşikler, en üst düzey dezenfektanlar için tek bir basamak değildirler. Brom içeren bileşiklerde hipobromöz asit üretir ve aynı zamanda patojenleri öldürmek için de kullanılırlar. Fakat brom içeren bileşikler yüzme havuzlarından daha çok jakuziler de kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise jakuziler de kullandığımız yüksek sıcaklıklarda bromun klordan daha kararlı halde olmasıdır. Yeni üretilen havuz kimyasallarında, bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verebilecek, klora dirençli bakterileri öldürmek için adımlar atmaktadır.
Havuz Temizliğinin Detayları
Filtrasyon sistemindeki ultraviyole radyasyonu bilindik hale gelmiştir. Ultraviyole özellikle Cryptosporidiumi etkisizleştirmek de iyi olsa da iyi bir stant temizliği yapmaz. Ultraviyole havuz suyunda atık madde tutmaz. Sadece ultraviyole haznesinde etkisiz hale getirir ve oksitlenir. Ultraviyole, yüzücüler tarafından havuz suyuna giren bakterilerin(mikropların) etkili şekilde öldürülmediği anlamına gelmektedir. Fakat ultraviyole su arıtımının başka bir faydası vardır:
Kapalı havuzlarda güçlü klor kokusunu önler. Koku, klor, idrarın ve terin içinde bulunan birleşiklerle reaksiyona girer trikloramini oluşturur ve ultraviyole ışığı bulunan bu bileşikleri bozar. Havuz kokusuna sebep olmak dışında, yüzücülerde, oluşan trikloramin ve diğer dezenfeksiyon yan ürünleri astıma neden olabilir.
Suyun ph değeri 7,2 ile 7,8 arasında olduğunda havuz dezenfektanları daha iyi çalışırlar. Bu sebeple havuz operatörleri, başka bileşik sınıfı eklediğinde ve hipokloröz asit ile hipoklorit iyonları arasındaki dengeyi iyi bir dezenfektan olan aside yönlendirmeli ki ph aralığını koruyabilsinler. Havuz için kullanılan havuz kimyasalları ekipmanlarında sodyum bisülfat, muriatik asit, karbondioksit, sodyum karbonatı ve sülfürik asit vardır.
Sodyum bikarbonat da içerir. Fakat ph’a göre suyun toplam alkalinitesinde daha büyük etkiye sahiptir. Bütün bu bilgilere dayanırsak eğer havuz kimyasallarının oldukça önemli olduğunu anlayabiliriz.