Havuz Klorlama Nasıl Yapılır?
Havuz sularının parlak ve duru olması hastalık ve enfeksiyon taşımadığı anlamına gelememektedir. Duru havuz suyunda bile mikroplar ve geçici bakteriler bulunmaktadır. Havuz içerisindeki mikrop, virüs ve bakterilerin ortadan kalkması için suların dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden de havuz klorlama uygulaması yapılmaktadır. Klor havuz sularına eklendiği zaman su içerisindeki pisliklerin bir kısmını temizlemektedir.
Klor ölçüsünün bir bölümü de su içerisinde kalmaktadır. Bu kalan ölçüde gerek rüzgar gerek ise yüzücüler açısından taşınmakta olan yeni pisliklere karşıt tesirlidir. Serbest klor yararlı bir dezenfektan olarak isimlendirilmektedir. Havuz sularında bulunmakta olan serbest klorun izin verilmiş oldukça yüksek konsantrasyonu 3 ppm olmalıdır. Yüzücüler tarafından sulara gelmekte olan amonyak serbest klor ile tepkimeye girer. Ve bu tepkimenin neticesinde meydana bağlı klor çakmaktadır. Bağlı klorların dezenfektan tesiri bulunmamaktadır. Su içerisindeki bağlı klor ve serbest klor konsantrasyonuna toplam klor denir.
Klor Suda Dezenfektan Etkisi Oluşturması İçin:
- Su içerisinde bulunmakta olan etkili klor ölçüsünün yeteri ölçüde olması gerekir.
- Bağımsız klorun mikro organizmalar ile temas süreci en az 30 dakika olarak kullanılır.
- Su sıcaklığının 26 ve 280 c aralığında sıcaklık değeri olması gerekmektedir.
- Havuz suyunun ph derecesinin 7.2 ile 7.6 arasında bulunması gerekmektedir.
Yukarıda sayılan hususiyetler belirtilen şartlarda olduğu zaman suda bulunan klor mütenasip bir biçimde dezenfekte edilir. Ph düzeyi yükseldikçe klorun dezenfekte tesiri de düşecektir. Su ısısı arttığı zaman da klor hareketi artacaktır. Bu hızlıca yok olmasına sebep olcaktır.
Sudaki Klor Nasıl Ölçülür?
Havuz sularında klor ölçüme gerçekleştirilir iken 3 değer elde edilebilmektedir. Bu 3 değer; serbest, bağlı ve toplam klor olmaktadır.
- Serbest Klor: Havuz içerisinde mikrop ile tepkimeye girmeyen klorlara serbest klor denmektedir. Bu klor havuz sularına girecek mikro organizmayı yok edebilmeyi beklemektedir. Havuz sularında var olması gerekli olan serbest klor ölçüsü 1 ile 3 ppm aralığında olmaktadır. Serbest kloru ölçebilmek için DPD1 hapı kullanılmaktadır. Test kiti klor ölçüm kısmına atılmaktadır. Erimiş hap klor ölçüm kısmında koyu pembe bir renk oluşturmaktadır.
- Bağlı Klor: Mikro organizma ile tepkimeye girmekte olan bağlı klor mikro organizmayı parçalamaz. Kloramin derecesinde bulunmaktadır. Bu konuda havuz klor dökmesinden önce kabul edilen bağlı klor ölçüsü 0.2ppm olur. Bu ölçü üstünde bir şoklama yapılması gerekir. Bağlı klor hususiyetleri:
- Güçlü ve tahriş edici bir kokusu bulunmaktadır.
- Göz yanması ve tahrişine sebep olur.
- Klorun dezenfektan tesirinde düşüşe sebep olur.
Bağlı klor oluşması oldukça kolay tanımı ile ölü bakteri olarak açıklanabilmektedir.
- Toplam Klor: Havuz sularındaki bağlı klor ve serbest klor miktarının toplamı, toplam klor olur. Toplam klor ölçüsünü öğrenebilmek için DPD1 ile yapılmakta olan miktarın peşi sıra DPD3 hapı ile gerçekleşen ölçüm olmaktadır. Su içerisinde bağlı klor bulunmuyor ise 2 ölçüm de aynı çıkmaktadır.
Klor Şoklaması Nasıl Yapılır?
Havuz sularına klor şoklaması gerçekleştirmek için şu hususların olması gerekmektedir.
- İlk defa havuzu su ile doldurmak
- Havuza yüklü ölçüde su ilave edilmesi
- Yosun oluşumu, kahverengi su, bulanık su ve benzeri gibi hususlarda havuz suları kötü olmuşsa
- Bağlı klor ölçüsü 0.2 mg/lt miktarını aşmış ise şoklama yapılmaktadır.
Bu konuda havuz klorlama nasıl yapılır sorusu kapsamında uygulamalarda klor değeri normal haline dönüş yapana kadar havuzların kullanımı yapılmamalıdır. Şoklama adına havuz gereksiniminin en düşük 4 kat doz da klor uygulanması gerekmektedir. Havuzda stabilizatörlü klor bulunuyor ise stabilizatör düzeyinin yükselmemesi için stabilizatörsüz klor ile şoklama uygulaması yapılır. Şoklamadan önce ph değeri 7.0 ile 7.4 arasında olması gerekir. Klor şoklaması yapar iken oldukça mühim olan uygulama ayarlanmış ph değerindeki havuz sularına klor ölçüsünün 4 katı kadar klor ilave etmektir. Bu uygulamaları uzman bir biçimde gerçekleştirmek için www.temahavuz.com.tr adresine tıklayarak yardım alabilirsiniz.