Havuz Nasıl Şoklanır?
Yeni bir havuz yaptırmış olan kişiler genellik ile havuz temizliğini, bakımını ve mikroplardan arındırmayı bilmemekte olmaktadır. Yeterli bilgi sahibi olmayan ya da bu iş için yetkisi olmayan kişilerden alınan eksik veya yanlış bilgiler, sizleri en sonunda, kirli, yosunlar ile kaplanmış yeşil ve kullanıldığı zaman önemli sağlık sorunlarına sebep olacak, havuzlara sahip olmanızı sağlamaktadır.
Bu web sitemiz yardımı ile bu zamana kadar verilmiş ve verilmeye devam eden bilgiler doğrultusunda ilk olarak havuz ile ilgi yeterli bilgisi olmayan havuz sahipleri ya da havuz yaptırmayı düşünen kişiler için “havuz nasıl şoklanır?” sorusu oldukça önem taşıyan temelleri kapsamaktadır. Ve her insan için kolaylık ile anlayabileceği bir şekilde sizlere izah edilen ve bildirilen bilgiler olmaktadır.
Aktaracağımız işlem havuz suyu şoklama olmaktadır. Peki şoklama nedir? Ne için yapılmaktadır ve nasıl yapılmaktadır? Bu soruların cevaplarını aşağıda göreceksiniz. Havuzlar, haftada 1 defa ya da 2 defa, doğru bir şekilde ve uygun kimyasalların kullanılması ile şoklanma yapılması gerekir.
Havuz sularına klor eklendiği zaman havuz şoklaması klor maddesi mikrop, antijen ve diğer istenmeyen faktörleri birleştirip ortadan kaldırır ve böylece klor oluşmasını sağlamaktadır. Klor, temelinde fonksiyonunu bitirmiştir. Yani ölü klor bileşiğidir. Klorların insan sağlığına zarar veren şekli aslında ölü klor bileşeni olmaktadır. Bu neden ile çocukların kesinlik ile çabucak havuz sularından çıkarılması gerekmektedir. Bu sebep ile havuz şoklaması oldukça önem taşıyan bir husus olmaktadır.
Havuz Suyu İlaçlama
Havuz suları berrak ve rengi kristal olduğu zaman havuzların tam anlamı ile temiz olduğu söylenemez. Bu neden ile içerisinde bulundurduğu bütün mikrop, bakteri ve virüsleri ortadan kaldırarak suyu mikro organizmalardan koruma işlemi yapılmaktadır. Havuz sularının mikroplardan arındırılması esnasında oldukça fazla olarak kullanılan havuz suyu kimyasallarından mikropları arındıran havuz klorlarıdır.
Havuz sularına klor eklendiği zaman bir bölümü su içerisindeki lekelerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Verimli klor olması ile su içerisine, ölçü, yel ya da yüzücüler aracılığı ile taşınmış yeni lekelerin temizlenmesine karşıt son derece etkili olmaktadır. Verimli mikroplardan arındırıcı özgür klor ismi ile anılmaktadır.
3 pim diri, özgür klorların havuz sularında müsaade verilmiş maksimum derişmesidir. Özgür klorların yüzücüler aracılığı ile taşınması su içerisine gelmiş amonyak ile tepkiyerek sonuç olarak yere gelen ve mikroplardan arındırıcı etkisi bulunmayan klor aminlerine de dayalı klor denmektedir. Su içerisindeki özgür klor ile de ilişkili klor derişmesi toplamına klor denir.
Topraklama Çöktürme
Çöktürmüş toparlayıcılar kimyasal su içerisinde bile göz ile görülmeyen, havuz filtreleri ile bile tutulamayan çökelti ya da parçacık ile birleşerek bir duruma getirilebilmektedir. Yani havuz zemininde çöktürülerek havuz süpürgeleri ile kolay bir şekilde temizlenecek bir duruma getirilir.
Şoklama esnasında havuz içerisine ilave edilen çöktürme, 48 saat iş zamanında yeteri kadar havuz suyu ile karışır. 48 saat sonrasında minimum 6 saat bekleme ile havuz içerisinde en başarılı çöktürme işlemi olmaktadır.
Minimum 6 saat bekleyiş vaktinde havuz kullanılır ise tabana çökmüş lekeler tekrarlanarak su içerisine karışmaktadır.
Bu nedenden dolayı 6 saat içerisinde havuza girmek mütenasip olmamaktadır. Çöken tortular havuz süpürgeleri ile lekeli olanlar temizlenerek, havuz sularında berraklık, hareketlilik ve açıklık sağlanmış olur. Bu şekilde oldukça güvenli evrelerden bir tanesi olan çöktürme uygulaması son bulmuş olacaktır.
Şoklamada Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Havuz şoklamasında kullanılması gereken klor miktarı, havuzların günlük klor ihtiyacından minimum 4 ya da 5 kat olması gerekir.
- Şoklama uygulanmadan ilk önce en az 6,8 en çok 7,2 değerleri arasına getirildiğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu değerler arasında olmaz ise klor vazifesini yerine getirmez.
- İşlem sırasında gözlük ile eldiven kullanılması gerekmektedir.
- Kloru su içerisine ekleyin. ( Klorun üstüne su eklemeyiniz. )
- Şoklama işleminden evvel iş kıyafetlerinin giyilmesi gerekir. Klorun beyazlatıcı özelliği bulunmaktadır. Sıcak sularda şok kimyasalı soğuk sulardan oldukça fazla çözülmesini sağlamaktadır.
Ilık bir su kullanınız. Klorun su içerisinde karıştırılması için ahşap ya da temiz bir sopa veya çubuk kullanılması gerekmektedir. Klor eklenmesini, homojen bir dağılım için havuz etrafında bir kap ile yavaşça turlayarak ve eşit miktarda dökülerek uygulanması gerekmektedir.