Havuz Yaptırmak İçin İzin
Genellik ile gayrimenkul, bahçesi olan evler ya da villalar için havuz vazgeçilmez olmaktadır. Bu tür hususiyete ait mülklerde olan kişiler kış aylarında bahçesini neşelendirmek için yaz aylarında da kullanma amaçlı havuz inşa ettirmek isterler. Fakat havuz inşa ettirmek yalnızca yapım yerinde asabi mesuliyetlerin yanında bir takım izinlerin alınmasını da peşi sıra getirir. Şehrin görüntüsünün bozulmaması yanında başka bünyelerdeki kişilerin huzursuz olmalarını da önleyebilmek için Kamu Kuruluşları havuz inşaatının yapılabilmesi için bir takım izinlerin alınmasını zorunlu hale getirmiştir.
Hangi Havuzlar İçin İzin Alınmalıdır?
Havuz yaptırmak için izin mevzusunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir talimatname ile yasaya bağlamış olmaktadır. İlan edilen bu talimatnameye göre havuz derinliği eğer 1 m’den eksik ise izin alınmasına ihtiyaç yoktur. Bu havuzların süs havuzları kalitesi taşımasının sebebi evlerin bayındırlık planı içerisinde olan havuzlar olmasıdır. Fakat bu tür havuzların 4 yanı da kapalı ise tekrar derinlik koşulu aranmaksızın gerekli izinin alınması gerekmektedir. Derinlikleri 1 m’den çok olan havuzlar süs havuzları olmaktan çıkmaktadır. Bu sebep ile talimatnamelere özen gösterilerek gereken izin prosedürleri yapılır. Fakat emin olunabilmesi için bayındırlık planına ters bir vaziyetin olmadığına dair kesinlik ile emin olunması için gereken makamlar ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.
Havuz Yaptırmak İçin Nereden İzin Alınır?
Şayet inşa ettirilmesi talep edilen havuzlar süs havuzu olmaktan çıktı ise ve talimatnamelerdeki koşullara göre ruhsatname istemekte olan inşalardan ise kesinlik ile gereken izinlerin alınması gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talimatnamelerine göre havuz yaptırmak için izinler ve ruhsatname il ve ilçe belediyesinden alınmaktadır.
Maksat havuzların şayet yok ise bayındırlık planına katılmasını sağlayabilmektir. Bayındırlığın içerisinde yer almayan bütün yapılar resmi yapı geçerliliğinde olmamaktadır. Belediyeden ise bu yapıların ruhsatnamelerinin alınabilmesi için Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da İmar ve Planlama Müdürlüğü bölümlerine başvuru yapmak gerekir. ( Bütün belediyelerin düzenleme listesine göre bölümlerin adı değişiklik göstermektedir. )
İmar Planı Nedir?
İmar Planı, üstüne inşa edilecek olan alanlar ile ilgili kapsamlı bilgileri yüklenen ve ölçülü şekilde tasarlanan resmi haritalara söylenen addır. İmar planındaki konuların değişiklik göstermesi ise 3 türlü gerçekleşir;
- Her ayın başı toplanan belediye şuralarında alınan kararlar ile imar farklılığı yapılabilmektedir.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gelen yönergeler ile imar planında farklılık yapılabilmektedir.
- Kökleşmiş farklılıkların yapılabilmesi yalnız küçük eklemelerin bayındırlık planında belediye meclisleri ya da bakanlık yönergesine ihtiyaç duyulmaksızın tadilat ismi verilmiş sistem ile farklılık yapılır.
Havuz için de bu 3. Sistem geçerli olmaktadır. Evlerin bahçelerine inşa edilecek olan havuzlar için meclisin kararına ihtiyaç duyulmamaktadır. İlçe belediyelerine müracaat ederek plan tadilatı için istekte bulunabilir. İstekte bulunulan plan talimatı belediyelerin alakalı teknik birimlerinin araştırmaları bünyesinde talimatnamelere uygun ise gerçekleşmektedir.
Havuz Yapım İzninde Hangi Yollar İzlenir?
Havuz inşa ettirmek için yalnız ilçe belediyelere müracaat etmek yeterli olacaktır. İlçe belediyelerine müracaat edilmesinin peşi sıra belediyeler aracılığı ile görevlendirilen teknikerlerin tutmuş olduğu ifadeler göz önünde tutularak bayındırlık planında farklılığa gidilmektedir. Bayındırlık planı farklılıklarının bitirilmesinin peşi sıra gereken ruhsatlar hazırlanarak verilmektedir. Bu konuda önem teşkil eden husus ise belediyelerin mütenasip görmüş olduğu planın dışına çıkmadan havuzun yapımı gerçekleşmektedir. Belediyelerden izin alınmadan inşa edilen havuzlar kaçak yapı statüsüne girmektedir. Bu durum da gerekli cezai uygulamaları peşi sıra getirmektedir.
Havuz Yaptırılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Havuz inşaatına başlamadan ilk olarak kesinlik ile işinde iyi olan bir birim ile görüşülmeli ve gereken yöntemlerin yapılabilmesine de uzman kişilerin görüşleri sonucunda karar verilir. İlk olarak belediyelere müracaat edilerek ilçe içerisinde belirlenmiş havuz talimatnameleri ayrıntılı incelenmelidir. Unutmamanız gereken nokta belediyeler kararını belediye meclisi topluluğu ile almakta ve talimatnameleri her belediye için farklılık göstermektedir. Bir diğer belediye kararı aynısı olarak uygulanmamaktadır. Havuz inşa edilecek ilçede o yerin belediyesinin talimatnamesi ayrıntılı bir şekilde araştırılmalıdır. Aynı zamanda havuz inşaatı belediyelerin dışında başka yasal prosedürleri de incelenip öğrenilmektedir.