Havuz Yüzey Temizleyiciler Ne Sıklıkla Kullanılmalı?
Havuzların sıhhatli bir biçimde kalması adına havuz sularının dengede durması gerekmektedir. Bu husus adına da havuz suları içinde türlü işlemler gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin önceliğinde havuz içerisinin temizlenmesi gelmektedir. Havuz içerisi temizlik sistemi türlü havuz ürünleri ile sağlanmaktadır. Olası bir noktaya havuz inşası adına gerekmekte olan bütün seçenekler düşünülmesinden sonra havuzların sıhhatli ve kullanımlı bir ortama inşa edilmesi ciddi bir biçimde mühim olmaktadır. Suların temizlenmesi ne derece iyi olur ise su yüzeyinin temizlenmesi de o miktarda temiz olmaktadır. Fakat vakit ile su yüzeyi pisleniyor ve bakıma gereksinim duyuyor. Havuz yüzeyinin temizlenmesi suların oldukça duru ve oldukça sıhhatli görünmesi adına son derece mühim olmaktadır. Bu husus adına havuz yüzey temizleyicileri ile belli vakit aralığında havuzun yüzey bölümleri temizlenmesi gerekmektedir.
Havuz Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Havuz temizlenme işlemi ve havuz sularının belli miktarda temizlenmesinin sağlanabilmesi adına Sağlık Bakanlığı aracılığı ile belirlenmekte olan ölçüler miktarında havuz suları adına belli testler gerçekleşmelidir. Gerçekleşen testler sonucunda su ve havuz temizlenmesi adına noksan olan kimyasallar belirlenmekte olan dozda havuz ve havuz suları adına uygulanmaktadır. Uygulanmakta olan kimyasalın dozunun yüksek veya az olması havuz ve havuz sularının temizliği çerçevesinden olumsuz problemler oluşturacağından bu kimyasalın dozunun belli olmuş ölçütler çerçevesinde ayarlanması gerekmektedir. Yani ne noksan ne de çok olmasına özen gösterilmelidir. Havuz içine uygulanmakta olan kimyasalların Sağlık Bakanlığı aracılığı ile belli olmuş olması kimyasal olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Her kimyasallar havuz ve havuz suları adına kullanımı sağlanmamalıdır. Kullanımı sağlanacak olan bu kimyasallar havuz yüzeyinin temizlenmesi çerçevesinden de son derece mühim olmaktadır. Dozunda kullanımı sağlanmadığı sürede havuz yüzeyinde renk değişmesi gibi bazı arzu edilmeyen hususların gerçekleşmesine sebep olabilmektedir.
Havuz İçinde Ve Yüzeyinde Kullanılacak Olan Kimyasallar Nelerdir?
Havuz suları ve havuz yüzeyleri adına kullanımı sağlanacak kimyasallar türlülük göstermektedir. Bu kimyasallar;
- Hidroklorik asit ( tuz ruhu)(sıvı),
- Sodyum karbonat (toz),
- Sodyum hipoklorik (sıvı klor -15) – inorganik klor,
- Sodyum hidrojen sülfat (toz),
- Ph düşürücü,
- Trikloro- isosiyanürik asit (stabilizatörlü granül ve tablet klor % 90) – organik klor,
- Kalsiyum hipoklorit (stabilizatörsüz % 65 ve 70 granül ile tablet klor) – inorganik klor,
- Sodyum bisülfat (toz),
- Benzalkodyumklorid,
- Sülfirik asit (sıvı),
- Polialüminyum klorür,
- Sodyum dikloro isosiyanürik asit (stabilizatörlü granül klor %55 ile 56) – organik klor,
- Ph yükseltici,
- Yükseltici (stabilizatör tozu),
- Dezenfektan yardımcılar (yosun öldürücü),
- Polidialilamonyum klorür,
- Sodyum hidroksit (kostik) (toz),
- Stabilizatör (siyanürik asit),
- Yükseltici – sodyum bikarbonat (toz),
- Düşürmek – taze su eklenmesi,
- Alüminyum sülfat,
- Düşürücü – Ph düşürücüler,
- Yükseltici – kalsiyum klorür,
- Düşürmek – taze su eklenmesi,
- Didesilamonyum klorür,
- Topaklayıcı – parlatıcı,
- Toplam alkalinite,
- Çöktürücüler,
- Dezenfaktan,
- Kalsiyum sertliği
Ve benzeri gibi kimyasallardan oluşmaktadır.
Havuz Kimyasallarının Havuz Suyu Ve Havuz Yüzeyi İçin Kullanımı
Havuz kimyasalları havuz içinde kullanımı sağlanmadan ilk olarak bu kimyasalların bir kap su içinde erimesi sağlanır. Şayet ki kimyasal erimeden toz ve tablet olarak atılır ise havuz yüzeyine mühim miktarda zararlar verebilmektedir. Havuz adına kullanımı sağlanacak olan kimyasalların kullanması sağlanmadan ilk olarak karanlık ve kapalı bir yerde çocukların ulaşamayacağı bir biçimde saklanması gerekmektedir. Havuz suları ve yüzeyleri adına kullanımı sağlanacak bu kimyasalların birbirleri ile karışmaması gerekmektedir. Her bir tanesi ayrı bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Birbirleri ile karıştırılması hali sonucunda değişik bir kimyasal reaksiyon ortaya çıkacağından bu husus havuz suları ve yüzeyleri adına zararlı olabilmektedir.
Kimyasalların Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Havuz adına kullanımı sağlanacak kimyasallar adına kesinlik ile eldiven kullanımı sağlanması gerekmektedir. Bu kimyasallar ilk olarak bir kap içindeki su içerisinde eritilecek olmasından dolayı kesinlik ile eldiven ile temas etmesi gerekir. Kimyasal işlemlerin peş peşe gerçekleşmemesine dikkat edilmelidir. Birinci kimyasal uygulanmasından sonra havuz suları içinde güzelce çözüldükten daha sonra başka kimyasal kullanımı sağlanmasına geçilir. Bu husus havuz sularının son derece nitelikli ve havuz yüzeylerinin son derece ışıltılı ve hijyenik bir görsellik yaratması bakımından mühim olmaktadır.
Belli Başlı Kimyasallar Ve Etkileri
Havuz ve havuz yüzeyleri adına kullanımı sağlanan kimyasallardan son derece tesirli olan kimyasaldan bir tanesi de granül klor olmaktadır. Bu kimyasalların temel tesiri gerek suların içindeki bakterileri yok etmesi gerek ise havuz yüzeylerinde süre ile ortaya çıkmakta olan pislenmelerin temizlenme işlemini sağlamak olmaktadır. Havuz yüzey temizleme işlemi mevzusunda haftada 1 defa kullanım sağlanması normal olmaktadır. Bu ölçünün daha çoğu suların etkilerini ve niteliğini düşürmesinden dolayı sıklık ile kullanımı sağlanmamalıdır. Bu kimyasalların kullanımı sağlandığı havuzda havuz yüzeyi ve suların niteliği adına kesinlik ile stabilizatör ölçümü gerçekleşmesi gerekmektedir. Havuz yüzeyinin bakım ve temizliği adına kullanımı sağlanmakta olan bir diğer yüzey temizleyicisi ise sıvı klor olarak ilgi çekmektedir.