Hazır Havuz Malzemeleri
Yaşamımızda çoğu müstakil olan evlerin bahçelerinde havuzlar bulunmaktadır. Bahçede bulunan havuzlar bu yapıları daha özel kılmaktadır. Bu bahçedeki havuzların inşa aşaması ve kullanılan malzemeleri olabildiğince nazik bir tasarıdır. Yani sağlam bir özen gerektirmektedir. Aksanlı bir şekilde araştırılması gereken malzemeler bulunmaktadır. Havuzların yapımında yahut temizliğinde ve saire kullanılacak ürünler ile ilgili yeterli bilgi vermeyen firmalar ile çalışılması oldukça fazla problemler ile karşılaşılmasına sebebiyet verebilmektedir. Havuz malzemelerini satışa sunan birçok firma bulunmaktadır. Bu firmalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılacak olan ürünlerin kaliteli olarak seçilmesi de havuzların uzun ömürlü olmasını sağlamak adına oldukça önem teşkil etmektedir.
Havuzların yapımında kullanılan malzemeleri şu başlıklar altında sunulabiliriz. Bunlar;
Temizlik Gereçleri
Havuz sularının temiz ve hijyenik olması insanlar için oldukça önemlidir. Sürekli dönüşümü sağlanmayan havuz suları, ileriki süreçlerde insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir durum oluşturmaya başlar. Bu sorunu önleyebilmek adına havuz sularını klor desteği ile temizlemek gerekmektedir. Türlü havuz kimyasallarından yararlanarak mikro organizmalardan ve yosunların oluşmasından kurtuluruz.
Havuz Pompaları
Çoğunluk ile santrifüj pompalar tercih edilmektedir. Suların giriş kuvvetinden çok olarak çıkış kuvvetini kaçırmamasını sağlamaktadırlar. Bu şekilde suların sürekli dönüşümünü sağlarlar ve filtreleme yapmak için suyu hareketlendirmiş olmaktadırlar. Dengeleme tankından içine çekilen su, baskıya uğradıktan sonra ısıtıcılara ve filtrelere iletilmesi yapılır.
Genelde küçük olan havuzlar için plastik pompalar kullanılmaktadır. Bu pompaların suyu içine çekmesi için arka taraflarında ızgaralar bulunmaktadır. Pompaların arka tarafında bulunan ızgaralar, pompaya hasar verecek ölçüde bulunan maddelerin, pampa içerisine girmelerini önlemektedir. Bu neden ile ızgaralar devamlı temizlenmeleri gerekmektedir.
Havuz pompaları için özen gerektiren birkaç durum bulunmaktadır. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz;
- Pompalar, havuz içerisinde su yok ise asla çalıştırılmamalıdırlar.
- Pompalar çalıştırılır iken çıkış vanaları kapalı olması gerekmektedir. Pompa dönüşünü aldıktan sonra yavaş bir şekilde açılması gerekir.
- Pompalar, açık alanda nemin çok bulunmadığı bir yere yerleştirilmeleri gerekmektedir. Eğer nemli bir yere yerleştirilir ise gerekli soğutma sağlanmayıp ısınma yapabilmektedir.
- Çalışmakta olan bir pompa ön filtresinden bakıldığı zaman hava kabarcıkları ve boşlukları görülmemesi gerekmektedir.
Kum Filtreleri
Havuz sularının bakımı için kullanılan kum filtreleri oldukça önem teşkil eden bir malzemedir. Havuzlar oldukça iyi bir süzülme işlemi yapıldığı zaman temiz olurlar. Bu işlem ise temiz bir kuvars kum ile gerçekleşmektedir. Eski bir kum ile havuz suyunun temiz olmasını sağlamak olanaksızdır.
Filtrelerde bulunan kum ileriki süreçlerde, insan vücudunun döküntüleri ve bazı maddeler doğrultusunda topaklanabilmektedir. Bu da filtrelerin suya süzülme işlemi yapmadan havuza yeniden göndermesini sağlar ve böylece suda bulanık bir görüntü oluşmasına olanak sağlamış olur.
Zeolit, antrasit ve aktif karbon filtreleri ara sıra kuvars kumların yerine kullanılabilmektedir. Ancak kusursuz ve sağlıklı olan kuvars kum kapsayan filtreler olmaktadır. Kuvars kumlar sert bir biçime sahip olmaktadırlar ve uygulanan yöntemlerde yuvarlanarak yıpranmaktadırlar. Havuzlarda kuvars kum kapsayan filtreler kullanılıyor ise 5 senede bir kere kumun değişimi gerçekleşmesi gerekmektedir.
Kuvars kum içeren filtrelerin bakımını yapar iken sık aralıklarda ve ters bir şekilde yıkamak önem teşkil eden bir husustur. Ters bir şekilde yıkamak kumların çöplerden temizlenmesini sağlamaktadır. Ters yıkama işlemi uygulandıktan sonra dışa atılan su miktarı kadar havuza su eklenmesi gerekmektedir. Filtre kireçli su ile tıkandı ise ters yıkamak bir şeye yaramayacaktır. Filtre kireçli sudan dolayı tıkandı ise temizlik kimyasalları ile temizlemek gerekmektedir.
Havuz İçi Aydınlatması
Aydınlatma yöntemi uygulanır iken ilk olarak tehlikesiz alan oluşturulması gerekmektedir. Bu yüzden kullanılacak aydınlatma armatürlerinin seçilmesine ve yerleştirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Havuzların aydınlatılması doğal ve yapay ışıklar ile gerçekleşebilir. Kimi zaman yalnızca bir işlem yerine iki işlem de beraber kullanılabilmektedir. Eğer aydınlatma havuz üzerin de ise maliyetli ve bakımı güçlük verici olacaktır. Bu neden ile havuzlarda led aydınlatma ve benzeri gibi yöntemler kullanılabilir. Böylece aydınlatmalarınız bakım istemez ve uzun ömür rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Havuz aydınlatmalarında kullandığınız armatürler ve tesisatın oldukça iyi olması problem çıkmayacağı anlamına gelmemektedir. Her zaman problem yaratma olasılığı bulunmaktadır. Bu neden ile canınızın emniyeti için kesinlik ile kaçak akım rölesi kullanılması gerekmektedir.
Isıtma
Havuzları ısıtmak için pek çok yöntem vardır. Önceden ısıtma yöntemi olarak doğalgazlı, LPG’li, mazotlu kazanlar kullanılmaktaydı. Şimdi ise ısı pompaları ile ısıtma yöntemini gerçekleştirebilmekteyiz. Isı pompaları hesaplı ve teknolojik bir ısıtma yöntemi olmaktadır. Bunun yanı sıra elektrik kaçağına da neden olmazlar ve emniyetli bir yöntemdir. Isı pompaları ısıtma ile beraberinde soğutma da yapabilmektedir.
Bir başka ısıtma türü de güneş enerjisi olmaktadır. Ancak güneş enerjisi serin aylarda kullanılmaz. Bu yüzden çok tercih edilen bir yöntem değildir. Kullanacak kişinin tercihine kalmıştır.
Tema Havuz olarak havuz malzemeleri satışı yapmaktayız. Aynı zamanda sitemizden havuz malzemeleri siparişi de verebilmekte ya da bizim ile iletişime geçerek temin edebilmektesiniz.