Sauna
Saunaya Girmeden Bu Yazıyı Okuyun
Sauna, vücudun maruz kalmış olduğu bir ısıl çalışma seçeneği olmaktadır. Bu faaliyetin bütün vücut üstündeki olumlu tesiri bulunmaktadır. Sauna sorusuna cevap ısıl işlem içinde yatmaktadır. Bu ısıl işlemler sebebi ile cilt pürüzsüz ve temiz bir duruma gelmektedir ve oldukça iyi bir şekilde nefes almaya başlamaktadır. Sauna banyosu bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmektedir. Hastalık ile savaşmaya aracı olmaktadır.
En Önemli Şey Zaman
Saunada olan en önemli şey zaman olmaktadır. Saate devamlı bakmayarak ferahlamak, rahatlamak ve dinlenebilmek adına saunaya gitmiş olduğunuzu unutmayınız. Aç olduğunuz zaman saunayı kullanmayınız. Saunalara girmeden ilk olarak sauna içerisinde dolaşmanızı önlüyor ise gözlüklerinizi çıkarınız. İlk seansa girmeden önce vücudunuzu özen ile yıkayınız. Çünkü vücutta yer alan yağ ve kozmetik malzemelerin temizlenmesi gerekmektedir.
Vücudunuzu Dinleyin
Terlemiş vücutlarınızı kurutmak adına yanınızda büyük bir havlu taşıyın, böylelikle üstüne uzanabilmek veya yatabilmek adına bir seçenek olabilir. Sauna nasıl yapılır sorusunu merak etmekte olan kişilerin sauna içerisinde çıplak kalmaları gerekli olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise giysilerin ter buharlaşmasını önlemesi olmaktadır. Muhtemel ise uzanmalısınız, bunun sebebi ise uzandığınız zaman bütün vücudunuz aynı oranda sıcaklıktan etkilenmektedir.
Saunadan Çıktıktan Sonra Vücudunuzu Soğutun
Sauna seansınızdan sonra vücudunuzu soğutmanız gerekmektedir. Her vakit muhtemel olduğu zaman kalpten, yani sağ bacaktan duş almaya başlayınız. Daha sonra da sol bacak, kollar ve son olarak vücudun geri kalan yerlerine su dökünüz. Duşunuz son bulduktan sonra da dışarı çıkıp serinleyebilmektesiniz. Saunaya yeniden girmeden ilk olarak uzanarak dinlenmek son derece iyi olur.
Saunadan Sonra Banyo
En son sauna seansınızdan sonra vücudunuzu duş jeli ile yıkamayınız. Vücudunuz esasen büsbütün temiz olmasından dolayı özenli bir şekilde durulayınız. Sauna banyolarında yaklaşık yarım L su kaybetmektesiniz. Bu su kaybı oldukça iyi bir mineral içeren su ya da domates suyu ile yenilenebilmektedir. Saunaya girmenin sağlık açısından yararları içerisinde zihinsel kuvvetlilik, kasları uyarma, terleme, uyku bozukluklarından kurtulma, kan dolaşımını iyileştirme, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve benzerleri gibi oldukça çok unsur sayılabilmektedir. Sauna odalarında oturmanın sağlık açısından yararları, bu aktivitelere katılıp sunulmakta olan estetikliğin ve eğlencenin oldukça fazla ilerisine geçer.
Saunaların Sağlığa Faydaları
Sauna seansları eklem ağrılarının ve yorgun olmanın hafifletmesinin yanında selülitlerin azalmasına ve yağların gevşemesine destek olabilmektedir. Sauna odalarında vakit geçirmek aynı zamanda metabolik hızın yoğunlaşmasını ve sıklaşmasını artırıp kilo kayıplarına destek olması da düşünülür. Sıcak bir sauna kan damarlarını oldukça esnek bir duruma getirmekte, böylelikle kan dolaşımını arttırmaktadır. Vücut dokusunun büsbütün oksijenlenmesinin yanında vücudun bütün bölgesine besinin optimal biçimde dağılmasını sağlamaktadır. Böylelikle cildiniz parlak ve genç bir görüntüye dönüşmektedir. Bronşit ve göğüs tıkanması dahil olması üstüne türlü solunum yolu hastalıkları adına vakte dayalı bir tedavi olmakta, sinüslerin de normal olarak drenajına destek olmaktadır.
Aşırı Terleme İle Temizlik
Terleme, vücut temizlenmesi ve saunanın doğal mekanizmaları olarak atık malzemeleri terleme yolu ile dışarı atmakta destek olmaktadır. Cilt vücuttaki oldukça büyük bir organ olmaktadır ve toplam vücut atığının % 30’ dan çoğu bunun ile dışarı atılır. Aşırı terleme, cilt gözeneğinin açılmasına ve vücuttan büsbütün atılmasına neden olur. Ciltlerimiz devamlı olarak cansız ve pürüzlü duruma gelebilecek türlü kimyasal ve kirletici maddelere maruz kalır. Aşırı terleme, ciltlerin sağlığının ve hoş ışıltısının geri gelmesi adına bu toksinlerin çıkartılmasında oldukça faydalıdır. Aynı zamanda saunaların sebep olduğu ısı kan damarını genişletir ve kan akışlarının artış göstermesini sağlamaktadır.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
Sauna seansları esnasında cilt ısısı 40 derecenin üstüne çıkar iken iç vücut ısınız 38 dereceye yükselmektedir. Bu, hastalık ve antikorlara karşıt savaşmakta olan beyaz kan hücresi üretebilmek adına bağışıklık sistemini uyarmakta olan sahte bir ateş halini tetikler. Ateş hastalığa karşıt direnci artırmak adına doğal bir mekanizma olarak kabul edilmektedir. Sauna aynı zamanda uyku niteliğini yükseltmek adına kolay ama tesirli bir mekanizma olmaktadır. Uykusuzluk sorunu çeken kişiler adına tavsiye edilmektedir. Sauna odalarında geçirilmekte olan 15 dakikalık az bir dinlenme süresi 1 saatlik antrenmana eşit olmaktadır.
Saunaya Girerken Bunlara Dikkat
Kızılötesi bir sauna kullanmakta iseniz üzerinizde olan giysileriniz çıkarmış olduğunuzdan emin olmalısınız. Bunun nedeni ise aykırı bir durumda tesirli olmayabilmektedir.
Sauna kullanırken dikkat edilmesi gerekenler içerisinde erkeklerin testisini kızılötesi ışığa karşı aracısız maruz kalmasından koruması da bulunur. Sauna kullanır iken alkol kullanmamış olmanız gerekir. Sauna hamile kişiler adına olması kadar kalp hastalıkları olan insanlar için de önerilmemektedir. Sabah erken saatler ya da uyumadan önce sauna seansları için uygun vakitlerdir. Yavaş bir metabolizmaya sahip olan insanlar saunaları gün içinde 2 kere kullanabilmekte iken, hızlı bir metabolizmaya sahip olan insanlar hafta içerisinde 1 kere kullanması gerekmektedir.