Yosun Havuzu Nasıl Temizlenir?
Yosunlar doğal yollarla oluşmaktadır. Bu nedenden dolayı da havuzlarda kötü bir görünüm sağlamaktadır. Bu nedenden dolayı havuzlar devamlı bakım yapılması gereklidir. Fakat bazı çevresel etkenlerden dolayı birde doğal nedenlerden dolayı havuzlar yosun tutmaktadır. Yosunların temizlendikten sonra bir daha çıkmamasını sağlamakta oldukça önemlidir. Hususiye ten müstakil binaların bahçesinde bulunan havuzlarda çok olarak yosun oluşması görülmektedir. Bundan dolayı mal sahipleri yosunların temizlenmesi nasıl oluyor diye çok sorulmaktadır.
Havuzlar Neden Yosun Tutar?
İlk öncelik olarak şunun bilinmesi gerekli havuzlarda çıkan yosunların sağlığımıza zararı bulunmaz. Sadece hiç hoş olmayan bir görüntü çıkmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı da yosunlarla kuvvetli bir mücadele etmek gerekir. Yosunun bir tanesinin havuza düşmesi bile bunların üreyerek çoğalmalarına neden olmaktadır. Yosunlar kurudukları için rahatlıkla havaya karışırlar ve böylece havuzlara rahatlıkla girebiliyorlar. Havuzlarda çıkan yosunlar yeşil yosunlardır bunlarda zararsız yosun çeşitlerindendir.
Havuzlardan Yosun Nasıl Temizlenir?
Havuzda yosunun temizlenerek tekrar oluşmaması oldukça önem taşımaktadır. Bundan havuzların yosunlarının temizlenmesi oldukça itina gösterilerek yapılması gerekmektedir. Havuzda yosunların temizlerken belli bir plan yapılarak belirli süreçlerde yapılması gerekmektedir. Bu süreçleri şöyle sıralaya biliriz.
- İlk olarak havuz kepçesi yardımıyla suyun yüzeyindeki yapraklar veya benzeri pislikler temizlenmektedir. Yüzeydeki pisliklerin temizlenmesi ile dipte bulunan yosunları daha rahat görebilmektir.
- Havuzların yüzeysel temizliği yapıldıktan sonra suyun PH değeri ölçülerek kontrol edilmesi gerekmektedir.
- PH değeri kontrol edildikten sonra en önemli çok önemli aşama başlamaktadır.
- Yosunlardan rahatça kurtulabileceğimiz kimyasallardan biri de klordur. Havuzların büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre klorlama işlemleri yapılması gerekir. Klorlanan havuzlarda yosunun oluşması engellenecektir. Belli başlı klorlama yapıldıktan sonra şok klorlama işlemi gerçekleştirilir. Şok klorlama ile havuz kepçesi ve filtre ile ayırt edilmeyen bütün yosun tanelerinin yok edilmesine sağlar. Bu nedenden dolayı klorlama işleminin arkasından mutlaka şok klorlama işlemini yapılması gerekmektedir. Şok klorlama işlemi yapılmazsa bütün yapılan işlemler bir sonuç vermemektedir bundan dolayı da yapılan işlemler boşa gitmektedir.
- Klorlama işlemi yapıldıktan hemen sonra pompalar 24 saat boyunca sürekli bir şekilde çalıştırılmalıdır. Bu işlemin yapımından sonra pompaların çalışması havuzdaki dayanıklılığı sağlaması oldukça önem taşımaktadır.
- Havuz pompaları çalışmakta iken temizleme işlemi birkaç kez daha tekrarlanarak yapılması gereklidir. Havız suyunun temiz olduğunu anlamak için şok klorlama işleminden sonra suyun yüzeyine çıkan pisliklerin temizlenmesi çok önemli olmaktadır.
- Daha sonra belirli bir zaman bekledikten sonra havuz kullanmak için hazır bir duruma gelmektedir.
Havuzlarda Yosunlanma Nasıl Engellenir?
Bütün bu işlemin devamlı olması için havuzların yosun tutmamaları için gerekli önlemler alınması gereklidir. İlk önce havuzlar kullanıma başlamadan önce bütün genel bakımı yapılarak kullanıma geçilmelidir. Havuzlar bakımları yapılmadan kesinlikle kullanıma açılması çok sakıncalı olmaktadır. Havuzların suları boşaltılarak tabanına yosun önleyici sürülmesi gerekmektedir.
Havuzun tabanına sürülen yosun önleyici kuruduktan sora havuzun bütün bakımı yapıldıktan sonra havuza su denetleyerek doldurulması sağlanır. Fakat yosun önleyici bir sefer yapılmamalı havuzun kullanımın devamında birkaç defa yapılması gerekli olmaktadır. Havuzların klor düzeyi devamlı kontrol edilmesi gerekmektedir. Belirtilen seviyenin altına düşmemesine dikkat edilmesi gereklidir.
Havuzda Yosunlanma Ne Gibi Sorunlar Oluşturur?
Havuzda yosunlanma ilk öncelikle kötü bir görünüme sebep olmaktadır. Bazen insanların deniz bitkisine alerji durumu bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı yosun tutmuş havuzlara girdiklerinde kişilerde kızarıklık, kaşıntı ve de deri rahatsızlığı görülmektedir. Gerçi yosunların hiç bir zararı görülmemektedir. Havuzların yosunlu olması klor kullanma gereksinimini oldukça artırır. Klor gereksiniminin artmasından dolayı artı bir ücretin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Filtrelerin tıkanması ile de başka bir ücret meydana çıkmaktadır.