Havuz Nasıl Temizlenir?
Bir havuza sahip iseniz havuzunuzun temizliğini belli süre aralıkları ile devamlı olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Pis su sağlık açışımdan sorunlara sebep olabilir. Bu mevzu ile ilgili bir bilgiye sahip olmayan kişiler uzman kişilerden yardım alması gerekir. Açık yüzme havuzlarının temiz kalabilmeleri için her kullanımdan sonra üstünü örtmek bir sorunu ortadan kaldırabilir. Kullanılacak bu örtü ile gerek havuz temiz kalır gerek ise güneş ışınlarını tutan örtü havuzların ısınmalarını sağlamaktadır. Aynı zaman da havuz temizleme işlemleri için günlük ya da haftalık her zaman yapılması gereken işlemler bulunmaktadır.
Havuz Temizliği Rutinleri
Havuzların temiz kalabilmeleri için bakımın günlük, haftalık ve aylık olarak aşamalı bir şekilde devamlı olarak yapılması gerekmektedir. Günlük temizlik rutini şu biçimde olmalıdır;
- Temizlik keçesi ile havuz içerisine düşmüş olan pislikler temizlenir.
- Skimmer sepetleri temizlenir.
- Havuzu her sefer kullanmadan ilk olarak havuz çevresi ve dışı temizlenir.
Haftalık temizlik rutini;
- Havuz duvarlardaki ve dipteki pisliklerden arındırılır.
- Pompa sepetleri temizlenir.
- Fayansların su çizgilerinde birikmiş olan kalsiyum atıkları el fırçası yardımı ile temizlenir.
- Havuzun kimyasal ve ph değerleri kontrol edilir. Sonra da ayarlanır.
Aylık temizlik rutini;
- Havuz filtresi temizlenir.
Havuz Duvarları Ve Tabanın Temizliği
Havuzların iç bölgeleri havuz temizlik robotu yardımı ile temizlenebilmektedir. Havuz temizlik robotları otomatik olarak çalışırlar. Aynı zamanda kullanıcıya bağlı bir şekilde çalışmakta olan bu robotlar ile havuz dibinde kalan kalıntı ve pislikler temizlenebilmektedir.
Uzun saplı süpürge yardımı ile de havuzdaki kalıntı ve pislikler temizlenebilmektedir. Yumuşak bir fırçası olan süpürge ile havuz diplerindeki pislikler havuz kenarlarında toplanabilmektedir. Havuzların içerisindeki yosunların ve pisliğin temizlenmesinin peşi sıra süpürge yardımı ile süpürülebilir ya da robot aracılığı ile temizlenebilmektedir. En son adımda ise havuz içerisine ilave edilecek kimyasal dezenfektan yardımıyla suyun içerisinde olan mikropların temizliği sağlanmaktadır.
Havuz Filtresinin Temizliği
Havuz filtreleri değişik olmaktadır. Havuz filtresi temizliği uygulanır iken kesinlik ile pompa takılması gerekmektedir. Koruyucu kıyafetler giyilmelidir. Şahsi olarak filtre temizliği uygulanacak ise kullanma kılavuzu son derece iyi bir biçimde okunması gerekir.
1)) Kum Filtresi Temizliği
Kum filtresini temizler iken kanalizasyon borularına giden kapak açılır. Hortumun bir ucu pis suyun gidebileceği biçimde yerleştirilir. Pompayı kapatmak için backwash durumuna getirilmesi gerekir. Daha sonra pompa tekrar açılıp peşi sıra şu uygulamalar gerçekleştirilir.
- Hortumdan temiz su geldiğinde pompa kapatılmalı ve filtre ayarlanmalıdır.
- 10 – 15 saniye geçtikten daha sonra pompa tekrar açılır ve ilk uygulanan işlemler tekrar uygulanır.
- İşlem bittiğinde pompa orijinal ayarına tekrar getirilir.
- Havuz suyu yüksekliği kontrol edilir ve gereken vaziyette temiz su ilave edilir.
2)) Kartuş Filtresi Temizliği
Filtre yerinden çıkarılarak kartuş filtresi temizliğine başlanır. Bahçe hortumu ile filtre üstündeki pislikler temizlenir. Ardından şu uygulamalar gerçekleşebilir;
- Filtre, su ve filtre temizleyici solisyon içerisinde bekletilir.
- Temiz su ile durulanır.
- Pislikten dolayı tıkanmış filtre, tuz ruhu içerisinde bekletilir.
- Kartuş durulanarak yerine tekrar takılır.
Yosunlaşmış Havuz Temizliği
Havuz uzun zaman kullanılmaması durumunda içerisindeki su yosunlaşır. Yani yeşile dönüşür. Bu da havuz içerisinde büyümekte olan bir yosun tabakası olduğunu göstermektedir. Bu vaziyette havuz nasıl temizlenir konusunda temahavuz.com.tr adresi üstünden uzman bir yardım alabilirsiniz. Kimyasal maddeler yardımı ile oluşan yosun tabakası temizlenir. Bu durum için personeller koruyucu bir kıyafet kullanmaktadırlar. Şahıs olarak temizlemek istediğiniz zaman birçok risk oluşabilmektedir. Yosun bağlamış bir havuz temizliğinde şu uygulamalar gerçekleştirilir;
- Havuz kepçesi yardımı ile yüzeyde birikmiş pislikler temizlenir. Pisliklerin tabana çökmesi için bir zaman beklenir.
- Havuz suyunun temizlenmesi için ph değeri kontrol edilip normal bir düzeye gelmesi için ayarlanır.
- Havuza şok klorlama uygulaması adına oldukça çok klor ilave edilir. Bu biçimde tüm yosunlar ve mikroplar yok edilir.
- Pompa 24 saat süresince çalıştırılır. Tıkanmayı önlemek için bir iki kere daha temizlik yapılır.
- Su temizlenmeye başladığı zaman havuz tabanındaki pislikler de temizlenir.
Bu uygulamadan sonra havuz temizlenerek ardından havuz kullanmak için hazır bir hale getirilir.